Esküvői videó Pécs: Az “esküvői videós” kiválasztásának szempontjai! Hogyan ne dőljünk be a 3 perces „highlight” videóknak!

Esküvői videó Pécs: Az “esküvői videós” kiválasztásának szempontjai! Hogyan ne dőljünk be a 3 perces „highlight” videóknak!

Esküvői videó Pécs: Az “esküvői videós” kiválasztásának szempontjai! Hogyan ne dőljünk be a 3 perces „highlight” videóknak!

Esküvői videó Pécs címszóra a google rengeteg találatot ad ki, így könnyen elveszhetünk a rengetegben.  Leírok néhány szempontot, amit figyelembe kell venni a választás előtt.

1.lépés – Az ár meghatározása

El kell döntenünk, hogy mennyit szánunk a videóra! Rövid nézelődés után gyorsan rájövünk, hogy igen tág határok között mozognak az árak. 30 000 Ft-tól indul, és elérheti akár az 500 000 Ft-ot is! Legyen összhangban az ár azzal amit szeretnénk.  Például, ha csak a szertartást akarjuk, hogy felvegyék,  akkor nyilván olcsóbb árat kapunk. Azonban ha a készülődéstől a teljes esemény felvételét szeretnénk, akkor magasabb lesz a szolgáltatás díja. Az ár függhet a szezontól is, kevésbé frekventált időszakban kedvezményeket is kaphatunk.

2.lépés – Mit szeretnénk kapni

Döntsük el, hogy nekünk mi a fontos, mire van szükségünk.
– zenés klipp (30mp, 3-5min, 15min)

– teljes eseményről egy vágott hosszabb film (1,5-3 óra)

– szertartás teljes hosszában, több kamerával közvetítésszerűen  ( ez nem jelent feltétlenül több operatőrt )

3. lépés – Kérjünk árajánlatot és referenciát

Határozzuk meg pontosan, hogy milyen programok lesznek: kikérő, készülődés, két szertartás… Melyik városban lesznek az egyes események, mettől meddig igényeljük a szolgáltatást.

(Pontos helyszínt első körben nem érdemes megadni, mert vannak szolgáltatók akik az alapján mondanak árat, hogy mennyire reprezentatív az étterem: drágább helyszín=magasabb ár).

Mindig emailben egyeztessünk! Így a későbbi félreértések elkerülhetők, a megbeszéltek visszakereshetők.

Kérjünk referencia filmet. Előfordul, hogy valaki nem szívesen teszi ki a teljes videót az internetre: Azért az esküvői videó egy elég személy dolog. Sokak nem szeretnének az internetre kikerülni, itt nem csak a párra gondolok, hanem a vendégekre is!

4. lépés – Személyes találkozó

Akiknek tetszik a munkája, és a szolgáltatás ára is megfelelő , attól kérjünk személyes találkozót. 2-3 személyt is kiválaszthatunk.

Személyes találkozó során, ami fontos:
– szimpatikus-e a szolgáltató személye

– kérjük meg, hogy mutasson teljes esemény felvételt is, ne csak zenés 3 perces klipet. Nézzük meg mennyire nézhető a teljes videó. (képminőség, hangminőség, tartalom)

– kérjük meg, hogy mutasson példát az egyes ceremóniákra. Nézzük meg, hogy az esemény fontos részletei is megvannak e, vagy vágóképek halmaza van csak egymás mellé rakva.

– kérdezzük meg, hogy az adathordozó amin megkapjuk a felvételt, az benne van-e az árban vagy sem. Nálunk például nincs benne, mert a fileok mérete egyre nagyobb és a felvétel végső minősége függ a végső mérettől. Ha egy 16Gb-os pendrivra kell rátenni a videót, akkor jobban le kell konvertálni, mintha 64Gb-osra kerülne. A DVD-t el kell felejteni… Mi átadjuk nyomtatott DVD-n is ha kell, de a minősége jelentősen rosszabb lesz. Egy 3órás 4K-s felvétel teljes mérete 220Gb, így ezt már winchesteren kell tárolni, ha a maximális minőségben szeretnénk! A legjobb, ha mindenki maga dönti el, mit szeretne. Azt ajánlom, hogy átadást követően, mindenképpen 2 adathordozóra másoljuk át.

5. lépés – Előleg kifizetése

Már majdnem minden szolgáltató kér előleget. Mi olyan 10%-ot szoktunk kérni, de ezt a párral közösen megbeszéljük. A szolgáltató minden esetben egy előlegszámlát állít ki, amely biztosítékot jelent mindkét fél számára.

Firling fotó és videó Pécs

Sztorik és gyakori kérdések:

1. Alacsony felbontás/Olcsó Pendrive/Törölt videó esete: Egy kedves pár mesélte, hogy az egyik rokonuk megkapta a felvételt és nagyon rossz volt a minősége. Hiába volt full HD, mégis rossz volt. Ezért felkeresték a szolgáltatót, aki közölte, hogy ő már letörölte a nyersanyagot. A legszebb, az egészben, hogy ezt követően a pedrive is tönkrement, amin a felvétel volt.

2. Fotó és videó egyszerre?! Hogy is van ez?: Egy fiatal párral lebeszéltünk mindent, már csak a személyes találkozó volt vissza, amikor felhívtak, hogy a fotót és videót is Én készítem-e? Természetesen nem! Az a baj, hogy ennek a kérdésnek van alapja, mert már hallottam hasonlóról. Persze, az is lehet, hogy ez csak legenda.

3. Egy másik szokatlan kérdés: rákérdeztek, hogy állványról dolgozok-e, és hogy a teljes felvétel tartalmazza a teljes hosszúságú menyasszonytáncot. Ez fontos részlet! Sajnos sokszor hallom, hogy a felvétel hiányos. Ennek több oka lehet. Az egyik, ha a felvétel készítő nem elég gyakorlott. (Én és a kollégáim, akikkel dolgozok, főállású operatőrök vagyunk, így napi 8 órában ezzel foglalkozunk.)A másik, hogy nem megfelelő eszközzel dolgozik: manapság, nagyon divatosak a moziszerű élményt adó fényképezőgéppel készített felvételek. A minősége kiváló, de sajnos az átállások sokkal hosszabbak, így több a kiesett idő. Ez úgy szokták megoldani, hogy több operatőr dolgozik, hogy ezt az időt csökkentsék. Mi egy nagy kamerával és 1 vagy 2 fényképezőgéppel dolgozunk.

4. Megkérdezték tőlem, hogy milyen hosszú a teljes esemény felvétele, mert nem szeretnének 8 órás nyersanyagot. Lehet 8 órát átadni, de úgy gondolom, hogy az nézhetetlen. Ugyan annyi lényegi részt tartalmaz, mint egy 2 órás film, csak 10X hosszabbak a táncjelenetek. Be lehet állítani a kamerát a sarokba, hogy folyamatosan vegye a táncteret, de nem sok értelmét látom. Ha hosszabb a felvétel, nagyobb a fájl. Azaz még jobban le kell konvertálni, hogy elférjen egy pendrive-on. A minősége így  jelentősen romlik.

Remélem segítettem! Ha bármi kérdésetek van írjatok vagy hívjatok!

Firling fotó és videó Pécs

Add Comment

X