Fotó & Videó: Dátum kiválasztása, avagy mire figyeljünk az egyes évszakokban!

Fotó & Videó: Dátum kiválasztása, avagy mire figyeljünk az egyes évszakokban!

Firling Fotó & Videó: Dátum kiválasztása, avagy mire figyeljünk az egyes évszakokban!

A lánykérést követő pár hétben a párok, kitűzik a nagy nap dátumát, vagy legalább is évet és az évszakot. Itt leírok pár dolgot, amely segíthet dönteni, melyik évszakot is válasszuk.

A várható időjárás jóslására, már vannak alkalmazások, amelyek sokat segíthetnek. Ilyen például: időkép.hun lévő alkalmazás, ahova csak be kell írni a választott dátumot és megmondja a várható időjárást.

 

TAVASZ

 

 Ez az évszak jellemzően esős, amely beltéri helyszín esetén kevésbé zavaró, azonban a helyszínek közötti váltás során, a fehér ruha könnyen koszos lehet, (meg persze a szatén menyasszonyi cipő).

Ajánlott öltözet: A hőmérséklet is csalóka lehet, mert napközben 16-20°C van addig estefelé már csak 8°C, ami menyasszonyi ruhában elég hűvős, így érdemes kis kabátka, hogy a nászutat ne tüdőgyulladással kezdje az ifjú pár. A vőlegény esetében is szükség lehet egy elegáns kabátra, így ezt is időben be kell szerezni, mert nem mutat jól egy síkabát a templomba menet.

Helyszínek kiválasztása: Az eső és a hideg esték miatt nem javaslok külső helyszínt, sem a szertartásokra sem a lakodalomra. A szertartás alatt is nagyon kellemetlen lehet a vendégeknek, ha a hideg szél befúj a harisnyán keresztül és a sáros talaj sem tesz jót vendégek drága „ünneplős” cipőinek. Ezért a helyszínek közötti hosszú sétát sem javaslom. A legjobb, ha a polgári szertartás a lakodalom, helyszínén van.

Árak: A tavasz első felében, nagy kedvezményeket kaphatunk és a szolgáltatók is valószínűleg ráérnek. Ilyenkor bátran szabad alkudni!

Fotó: Ha kültéri kreatív fotózást szeretnétek, akkor rugalmasnak kell lenni az időponttal és nem csak nektek, hanem a fotósnak is! Azért mindig legyen egy B tervetek, eső esetére! Ha az esküvő napján szeretnéd, hogy a fotók elkészüljenek beltéri fotózást javaslok, a hideg és a kiszámíthatatlan időjárás miatt. Nedvesebb talaj miatt, a kültéri fotózás alatt a ruha koszos lehet! Gyönyörű beltéri helyszínek is vannak, erre később kitérek.

Időpont bejelentése: A legpozitívabb, hogy ebben az időszakban a lehető legtöbben fognak ráérni, még ha csak pár hónappal a Nagy Nap előtt jelentjük be a dátumot!

Nászút: Ebben az időszakban még hideg van a legkedveltebb mediterrán nyaralóhelyeken (Horvátország/Görögország…stb). Azonban magyarországi és külföldi wellnesz szállodákban még kedvezményeket is találhatunk!

 

NYÁR

 

 A több szempontból is a lehető legoptimálisabb és talán ezért a lehető legfrekventáltabb időszak esküvők szempontjából. Ebben az időszakban van a legtöbb lehetőségünk: kül- és beltéri fotózásra, szertartásra és lakodalomra.

Ajánlott öltözet: Előfordulhat, hogy kánikula lesz, akár35-40°C, ezért vőlegény esetén váltóingeket javaslok (3-4 db-ot) míg a menyasszonynak, hogy többször menjen fel a szobájába, hűsítse le magát, és akár egy könnyedebb ruhába is átöltözhet (dezodort és púdert se felejtsük el!).

Helyszínek kiválasztása: Kül- és beltéri szertartásban egyaránt gondolkodhatunk. Júliusban és augusztusba a lakodalmat is tarthatjuk kint (júniusban még hidegek lehetnek az esték, azaz este 10kor 12°C-ban nem igazán fogják a vendégek jólérezni magukat!). Ha kültéri szertartást szeretnénk, akkor délután 4 és 6 óra között ideális, amikor már elkezd hűlni az idő. Beltéri rendezvény (szertartás, lakodalom) esetén, mindig klimatizált helységet válasszunk, és minden esetben ellenőrizzük, hogy tényleg működik is!

Árak: Nem olcsó! Nem nagyon tudunk alkudni és a szolgáltatók nem is szeretik ebben az időszakban. Azért ha pénteki napra tesszük az esküvőt jelentős akciókat kaphatunk!

Fotó: Fotós szempontjából, ez az egyik legszebb időszak! Gyönyörűek a fények és nem kell sietni a képek készítése közben, hisz jó idő van! Egy délutáni fotózás esetén már nincs is annyira meleg és a naplementét is megvárhatjuk. Ilyenkor a helyszínek tárháza sorakozik fel: erdő, mező, város, tópart, benne a tóban 🙂 de akár el lehet utazni, Horvátországba és vízalatti képeket készíteni.

Időpont bejelentése: Minimum fél évvel, de inkább 7-8 hónappal az esemény előtt tegyük meg a bejelentést, mert nyaralások szempontjából sokakat érinthet kellemetlenül, ha nem szólunk időben! Legtöbben januárban és februárban foglalják le a nyaralásukat és ezeket nem lehet lemondani utólag! A fontos személyeket ne hozzuk ilyen helyzetbe, hogy dönteniük kelljen!

Nászút: Itt van a bőség zavara! De időben foglaljátok le, mert hamar betelnek a helyek. Költségek is magasabbak a főszezonban!

 

ŐSZ

 

 Gyönyörű színek jellemzik ezt az évszakot! Szeptembert még általában nyárias időjárás jellemzi. Október és november már hűvösebb és hosszabb esős időszakokra is számítanunk kell!

Ajánlott öltözet: Tavaszhoz hasonló öltözetet javaslok!

Helyszínek kiválasztása: Kültéri helyszínhez hűvös lehet, főleg az estéken lehet érezni! Esetleg szeptember elején még lehet kültéri szertartást tartani, de nehéz megmondani hónapokkal korábban, hogy mikor jön a nyár vége.

Árak: Szeptemberben, hasonlóan magasak az árak, mint nyáron, mert a telítettség is hasonló így pénteki nap esetén alkudhatunk csak. Októberben és novemberben már nyugodtan kérhetünk kedvezményeket.

Fotó: Gyönyörű időszak! Ha szárazabb az időjárás, akkor egy erdei fotózás gyönyörű lehet! Az időjárás miatt, viszont rugalmasnak kell lenni. Miután lehullottak a levelek, már elég kopár a környezet, így beltéri helyszín jobb lehet.

Időpont bejelentése: Szeptemberre ugyan az vonatkozik, mint a nyárra, azaz min 6 hónappal előtte jelentsük be (mivel ez is egy potenciális nyaraló időszak). Október és November esetén, nincs ilyen gond. Ha csak egy hónappal a nagy nap előtt szólunk a rokonoknak, valószínűleg akkor is csak kevesen lesznek azok, akiknek nem lesz megfelelő az időpont.

Nászút: Szeptemberben még nyugodtan elutazhatunk délebben fekvő mediterrán nyaralóhelyekre, de pl: Horvátországban már előfordulhat, hogy egész héten rossz idő van. Az árak viszont kedvezőek ebben az időszakban.

 

TÉL

 

 Kabát kötelező! Itt nyilván kültéri helyszín szóba sem jöhet, és a két szertartás helyszíne között sem érdemes gyalogosan vonulni (Az idősekre is gondolnunk kell! Hideg van és csúszósak az utak). Decemberi esküvő esetén karácsonyi csodavilágot is teremthetünk az esküvő napjára, hiszen ez a legboldogabb ünnepünk! Ha havas esküvőt szeretnétek, akkor februárra időzítsétek, ugyanis az elmúlt pár évben ebben a hónapban esett a legtöbb hó (az én megfigyelésem alapján, így lehet nem pontos 🙂 )

Ajánlott öltözet: Itt minden esetben kabáttal is kell számolnunk, hiszen már nem elég egy boleró! Sajnos Pécs és környékén kevés, olyan szalon van, ahol különböző méretekben és stílusokban lógnának a téli menyasszonyi kabátok. Azért elvétve lehet találni és másik szalonból is kölcsönözhetjük, mint amelyikből a ruhát.

Helyszínek kiválasztása: Csak beltéri fűtött helyszín jöhet szóba, mind a szertartás mind a lagzi idejére. Templom esetében, néha előfordul, hogy kevés a fűtés. Ilyen esetben adhatunk pokrócot az időseknek, hiszen ők könnyebben betegednek.

Árak: Ebben az időszakban sok bál van, de ha azoktól eltérő napra szervezzük, akkor kérhetünk kedvezményeket. Ilyenkor amúgy is kisebb a forgalom az éttermekben, így jobb eséllyel indulhatunk az alkudozásnál:)

Fotó: Gyönyörűek a havas fotók, így nem érdemes kihagyni a kültéri fényképezkedést sem. Legjobb ha kint kezdjük a szabadban és bent folytatjuk

Időpont bejelentése: Mivel a síelési időszakra esik, ezért érdemes már ősz elején bejelenteni, hogy mindenki eljöhessen aki szeretne. A karácsony miatt a szabadságok kikérésénél probléma lehet!

Nászút: Belföldön igen kedvezményesen találunk wellness szállodákban csomagajánlatokat. Igen népszerű Thaiföld ebben az időszakban.

VIDEÓ ÉS FOTÓ: ESKÜVŐI CSOMAGAJÁNLATOK 2021 – Az Ország egész területén

Megnézem
X